Lista składników: Składniki na ciasto (tortownica ok. 23 cm średnicy):
Składniki na krem:
Składniki na nasączenie:
| Wykonanie: Białka ze szczyptą soli ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy cukier i żółtka. Miksujemy masę na parze przez 5–8 min, aż cukier się rozpuści. Odstawiamy miskę i do przestudzonej masy dosypujemy mąkę, a następnie dolewamy powoli stopione i ostudzone masło. Przekładamy ciasto do wysmarowanej tłuszczem i obsypanej mąką formy, pieczemy przez 25–30 min w temp. ok. 180°C. Upieczone i przestudzone ciasto kroimy na trzy krążki. Każdy krążek polewamy chłodnym naparem przygotowanym z kawy, likieru i rozpuszczonej żelatyny (żelatynę rozpuszczamy w gorącej jeszcze kawie, po czym napar studzimy). Każdy krążek przekładamy 1/3 objętości kremu. Krem sporządzamy, ubijając na parze żółtka z cukrem, dodając serek mascarpone oraz ubitą kremówkę. Wierzch tortu posypujemy startą czekoladą. Wstawiamy do lodówki. Uwaga: na godzinę przed podaniem możemy wstawić tort do zamrażalnika. Ostatnią warstwę biszkoptu możemy zastąpić pokruszonymi kruchymi ciasteczkami lub czymś podobnym.
|