Lista składników: Biszkopt:
Masa truskawkowa:
Masa kokosowa:
| Wykonanie: Biszkopt: Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy cukier i żołtka, ucieramy. Na końcu dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Masę przelewamy do okrągłej tortownicy i pieczemy około 40 minut w temperaturze 180°C. Odstawiamy do przestygnięcia, a następnie przekrawamy na trzy części. Masa truskawkowa: Truskawki utarte z cukrem zagotowujemy. Wyciskamy sok z pomarańczy i rozprowadzamy w nim mąkę ziemniaczaną. Do gotujących się truskawek wlewamy sok z mąką i gotujemy budyń, odstawiamy do przestygnięcia. Ciepłą masę wykładamy na pierwszy i drugi blat biszkoptu (nie łączymy) i czekamy, aż całkiem ostygnie. Całość możemy schłodzić. Masa kokosowa: Żelatynę rozpuszczamy w ⅓ szklanki gorącej wody i mieszamy. Serek mascarpone ucieramy z cukrem pudrem, aż podwoi swoją objętość. Dodajemy mleko kokosowe i ucieramy, dodajemy połowę wiorkow kokosowych, a na końcu żelatynę. Całość ucieramy. Na wystudzony pierwszy blat biszkoptu z truskawkami wykładamy cieniutką warstwę masy kokosowej, przykrywamy drugim blatem z truskawkami, wykładamy cienką warstwę masy, przykrywamy trzecim blatem i wykładamy resztę masy. Na koniec obkładamy masą brzegi. Posypujemy wiórkami kokosowymi z góry i z boków. Wstawiamy na co najmniej 2 godziny do lodówki.
|