Najnowszy numer Gospodyni już w sprzedaży:)   




Tortilla z młodych ziemniaków po chłopsku Powrót do listy

 

Lista składników:

  • 1/2 kg ziemniaków nierozpadających się podczas gotowania 
  • 6 jaj 
  • 1/2 szklanki oliwy
  • sól 
  • garść drobno posiekanej natki pietruszki lub szczypiorku do dekoracji. 
 

Wykonanie:

Ugotowane młode ziemniaki, w zależności od rozmiaru, kroimy w plastry lub, jeśli są małe, zostawiamy w całości. Rozgrzewamy oliwę na patelni, wkładamy ziemniaki i lekko je podsmażamy. Jaja wbijamy do miseczki, solimy i ubijamy na jednolitą masę, a następnie zalewamy nimi miękkie ziemniaki na patelni. Smażymy przez 2 minuty, przykrywamy patelnię dużym talerzem, odwracamy do góry dnem i zsuwamy tortillę na talerz. Nieusmażoną stroną wkładamy ją ponownie na patelnię i smażymy 3 minuty. Przekładamy na talerz, posypujemy natką lub szczypiorkiem. Podajemy z sałatką z pomidorów i sporą szklanką zimnego mleka lub maślanki.