Najnowszy numer Gospodyni już w sprzedaży:)




Wołowina trójkolorowa Powrót do listy

 

Lista składników:

  • ok. 1/3 kg wołowiny bez kości 
  • świeży imbir 
  • po 1 papryce czerwonej i zielonej lub żółtej 
  • 2 cebulki dymki 
  • 1 duża marchew 
  • mały słoik pędów bambusa w zalewie 
  • 2 łyżki sosu sojowego 
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej 
  • 2–3 łyżki wytrawnego wina (ideałem byłoby wino ryżowe) 
  • sól i pieprz 
  • olej do smażenia. 
 

Wykonanie:

Wołowinę, po odrzuceniu kawałków tłuszczu i żył, kroimy w średniej wielkości kostkę. Mięso wkładamy do miseczki i zalewamy sosem sojowym wymieszanym z winem i mąką ziemniaczaną. Wszystko dobrze mieszamy i pozostawiamy w chłodnym miejscu przez co najmniej godzinę. W tym czasie obieramy i płuczemy warzywa – paprykę kroimy w paski, marchew w paseczki lub słupki, cebulkę w talarki, a od imbiru odkrawamy kilkanaście bardzo cienkich plasterków. Pędy bambusa odsączamy. Na głębokiej patelni podgrzewamy tłuszcz, na który wrzucamy kawałki wołowiny i smażymy na średnim ogniu przez kilka minut. Wyciągamy mięso i na tym samym tłuszczu smażymy również przez kilka minut pokrojone warzywa. Doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy z ugotowanym ryżem.