Lista składników:
| Wykonanie: Cebulę i czosnek kroimy w drobną kostkę. Z gałązek tymianku odrywamy listki. Rozgrzewamy oliwę na patelni. Podsmażamy mięso na jasnobrązowy kolor. Dodajemy cebulę, czosnek oraz tymianek i całość smażymy jeszcze przez 2 min. Dodajemy koncentrat i smażymy jeszcze przez chwilę. Dodajemy 300 ml wody i doprowadzamy do wrzenia. Dodajemy połowę żurawiny. Doprawiamy mięso solą, pieprzem i cynamonem. Przekrawamy dynię na pół i za pomocą łyżki wydrążamy miękki miąższ i pestki. Ścieramy miąższ dyni do miski. Dodajemy 2,5 łyżki masła oraz pozostałą żurawinę i doprawiamy solą i pieprzem. Cztery małe foremki do sufletów (o ok. 12 cm) smarujemy połową łyżki masła. Nakładamy do nich mięso, a na wierzchu kładziemy dynię. Pieczemy na dolnej półce w piekarniku nagrzanym do 200°C (z termoobiegiem 180°C) przez 45 min. Podajemy z kwaśną śmietaną.
|