Najnowszy numer Gospodyni już w sprzedaży:)   




Zupa grzybowa Kasi Powrót do listy

 

Lista składników: 

  •  1 ćwierćlitrowy słoik grzybów w słonej zalewie – borowików, podgrzybków, kozaków (kupionych lub zaprawionych własnoręcznie w sezonie grzybowym)
  • pół garści grzybów suszonych
  • pęczek koperku świeżego lub zamrożonego 
  • 1/2 szkl. śmietanki 18%
  • 1 łyżeczka świeżo zmielonego pieprzu. 

 

 

Wykonanie:

Suszone grzyby zalewamy niecałą szklanką wrzątku i pozostawiamy do napęcznienia. Grzyby, wraz ze słoną zalewą, przelewamy ze słoika do garnka. Dolewamy 1–2 szklanki wody, w zależności od tego, jak słona jest zalewa. Kiedy suszone grzyby napęcznieją, drobno je kroimy i wraz z zalewą dolewamy do garnka z pozostałymi grzybami. Po zagotowaniu zmniejszamy ogień i całość gotujemy jeszcze ok. 10 min. Po zestawieniu garnka z ognia część grzybów miksujemy ręcznym blenderem, ale tak, by przynajmniej druga część pozostała w całości. Zupę zaciągamy śmietanką, doprawiamy pieprzem i posypujemy posiekanym koperkiem. Mieszamy i podajemy