Lista składników:
| Wykonanie: Bakłażana płuczemy i kroimy wzdłuż na paski niezbyt cienkie, ale też niezbyt grube. Obficie solimy i odstawiamy na poł godziny, by bakłażan stracił goryczkę. Po tym czasie płuczemy go i doprawiamy solą i pieprzem. Kładziemy bakłażanowe plastry na rozgrzaną na patelni oliwę i podsmażamy z obu stron, aż się lekko zarumienią. Po usmażeniu kładziemy bakłażany na talerz z pergaminem, by odsączyć tłuszcz. Przygotowujemy nadzienie: serek mieszamy z majonezem, zmiażdżonym czosnkiem, posiekaną zieleniną i przyprawami. Przestudzone płaty z bakłażana smarujemy z jednej strony serkiem, zawijamy jak roladę i przekłuwamy drewnianą wykałaczką. Podajemy jako przystawkę na zimno lub na ciepło. Roladki są najsmaczniejsze z białym pieczywem.
|