Lista składników: Składniki na ciasto drożdżowe:
Składniki na sos pomidorowy:
Składniki na pizzę:
| Wykonanie: Wykonanie ciasta drożdżowego: Drożdże kruszymy i mieszamy z mąką, mlekiem, oliwą i solą. Wszystkie składniki zagniatamy – ciasto powinno być lepkie. Przykrywamy je ściereczką i pozostawiamy do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na ok. poł godziny. W międzyczasie przygotowujemy dowolnie wybrany farsz. Gdy ciasto jest gotowe, rozwałkowujemy je i kładziemy na posmarowanej oliwą i posypanej mąką formie, po czym wykładamy na nie farsz. Pieczemy w temp. ok. 200°C przez 20–30 min. Wykonanie sosu pomidorowego: Blanszujemy na maśle (podsmażamy, ale tak, by się nie zrumieniło) pokrojoną w kostkę cebulę wraz z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Dodajemy pomidory z puszki lub pokrojone świeże pomidory uprzednio sparzone i obrane ze skorki. Wszystko razem zagotowujemy i dodajemy kostkę bulionową oraz zioła i przyprawy. Gotujemy, aż sos zgęstnieje. Całość możemy zmiksować. Sos powinien być gęsty. Wykonanie pizzy: Przygotowujemy ciasto drożdżowe wg przepisu. Soczewicę ze szczyptą soli gotujemy do miękkości, a następnie miksujemy na gładką masę i dodajemy przyprawy, a następnie posiekany szczypiorek. Możemy też dodać trochę śmietany, jeżeli chcemy, by masa była mniej gęsta. Rozwałkowujemy ciasto na blasze i smarujemy je sosem pomidorowym, a następnie pastą z soczewicy. Całość posypujemy startym serem, rozkładamy plastry boczku i wkładamy pizzę do nagrzanego piekarnika na mniej więcej 20 min. Pieczemy w temp. ok. 200°C.
|