Lista składników: Składniki na włoskie ciasto:
Składniki na sos pomidorowy:
Składniki na pizzę:
| Wykonanie: Wykonanie włoskiego ciasta: Drożdże rozpuszczamy w ciepłej (nie gorącej!) wodzie i wlewamy do mąki wymieszanej z solą. Ciasto dobrze zagniatamy i formujemy kulę, ktorą w kilku miejscach nakłuwamy widelcem. Całość przykrywamy ściereczką i pozostawiamy do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na poł godziny. Gdy ciasto dwukrotnie zwiększy swoją objętość, rozwałkowujemy je cienko i wykładamy na posmarowaną oliwą i oproszoną mąką formę. Jeśli chcemy, by ciasto było bardziej miękkie, to jeszcze na chwilę odstawiamy je do podrośnięcia. Pieczemy wraz z dodatkami w temp. ok. 200°C przez 15–20 min. Wykonanie sosu pomidorowego: Blanszujemy na maśle (podsmażamy, ale tak, by się nie zrumieniło) pokrojoną w kostkę cebulę wraz z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Dodajemy pomidory z puszki lub pokrojone świeże pomidory uprzednio sparzone i obrane ze skorki. Wszystko razem zagotowujemy i dodajemy kostkę bulionową oraz zioła i przyprawy. Gotujemy, aż sos zgęstnieje. Całość możemy zmiksować. Sos powinien być gęsty. Wykonanie pizzy: Przygotowujemy ciasto wg przepisu na ciasto włoskie i rozkładamy na blasze. Surowe ciasto smarujemy sosem pomidorowym, na ktorym układamy plastry uprzednio umytego pomidora, a następnie plastry mozzarelli, tak by przykryły prawie całe ciasto. Całość pieczemy ok. 20 min w temp. ok. 200– 220°C. Po upieczeniu kładziemy na wierzch listki świeżej bazylii.
|