Najnowszy numer Gospodyni już w sprzedaży:)




Pasztet z gęsi z sosem żurawinowym Powrót do listy

 

Lista składników:

  • 1 gęś (ok. 3 kg) 
  • 1 kg łopatki 
  • 1 wątróbka gęsia 
  • 30 dag wątroby cielęcej lub wieprzowej 
  • kilka suszonych grzybów 
  • 4 jajka 
  • 2–3 czerstwe bułki 
  • włoszczyzna
  • cebula 
  • przyprawy (sól, pieprz mielony, majeranek, czosnek, ziele angielskie, liść laurowy, ziarna jałowca, ziarna pieprzu, gałka muszkatołowa, imbir, rozmaryn).

Składniki na sos:

  • 5 łyżek żurawiny lub dżemu żurawinowego 
  • 2–3 łyżki chrzanu 
  • 2 łyżki majonezu 
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego. 
 

Wykonanie:

Opłukaną gęś dzielimy na części. Pierś, udka i inne grubsze płaty mięsa nacieramy solą, majerankiem, czosnkiem i odstawiamy w chłodne miejsce na kilka godzin. Następnie podsmażamy na patelni, przekładamy do brytfanny, podlewamy rosołem, dodajemy liść laurowy, jałowiec, cebulę i dusimy do miękkości. Pozostałe części gęsi (skrzydła, szyję, korpus) wkładamy do wrzątku, dodajemy włoszczyznę, sól, ziarna pieprzu, ziele angielskie, liść laurowy i gotujemy do miękkości. Po ostudzeniu obieramy z kości. Wątróbkę zalewamy wrzątkiem rosołu i dusimy ok. 10 min. W wywarze pozostałym z duszenia moczymy bułki. Wszystko mielimy dwa razy w maszynce do mięsa. Do masy wbijamy jajka, dodajemy sól, pieprz, gałkę muszkatołową, imbir oraz rozmaryn i dokładnie mieszamy. Foremki do pieczenia natłuszczamy, wysypujemy bułką tartą i wypełniamy pasztetem do 3/4 wysokości. Pieczemy godzinę w temperaturze ok. 180°C.