Najnowszy numer Gospodyni już w sprzedaży:)




Pasztet z królika Powrót do listy

 

Lista składników:

  • 2 kg królika 
  • 1 kg boczku 
  • 1 wątróbka królicza 
  • 1 bułka 
  • 2 cebule 
  • 3 jajka
  • 1 łyżeczka vegety 
  • 1 łyżeczka przyprawy do pasztetów 
  • 1/2 gałki muszkatołowej 
  • sól i pieprz 
  • liść laurowy 
  • ziele angielskie 
  • 2 słoiki borowików marynowanych. 
 

Wykonanie:

Królika wraz z boczkiem nacieramy przyprawami, solą, zielem angielskim, liściem laurowym i vegetą, po czym gotujemy. Obieramy z kości. Wątróbkę sparzamy. Mięso wraz z wątróbką i cebulą mielimy trzy razy. Farsz wykładamy do miski, dodajemy wszystkie przyprawy i trzy jajka, po czym dobrze wyrabiamy. Wykładamy 1/3 formy farszem, układamy na nim borowiki, a na nich resztę farszu. Pieczemy godzinę w temp. 180°C. Ostudzony pasztet wyjmujemy z formy i dekorujemy według własnego uznania.