Najnowszy numer Gospodyni już w sprzedaży:)




Gęś po siedlikowsku z jesiennymi dodatkami Powrót do listy

 

Lista składników:

  • 1 duża gęś 
  • sól i pieprz 
  • majeranek 
  • przyprawy korzenne. 

Składniki na farsz:

  • 1/2 kg gęsich wątróbek
  • 1/2 kg mielonego mięsa drobiowego 
  • 2 bułki namoczone w mleku 
  • 4–5 pęczków natki pietruszki 
  • 2 paczki rodzynków 
  • 4 jajka 
  • 4 łyżki kaszy manny 
  • miód
  • sól. 

 

 

Wykonanie:

Gęś wyluzowujemy z kości, nacieramy solą, pieprzem, majerankiem i delikatnie korzennymi przyprawami. Zostawiamy na noc w lodówce. Wątróbki siekamy, dodajemy mielone mięso, posiekaną pietruszkę, namoczoną bułkę i pozostałe składniki, wszystko dobrze mieszamy. Masę wkładamy do gęsi, a gęś zaszywamy. Pieczemy ok. 4 godzin – najpierw 2 godziny w otwartej brytfannie, potem przykrywamy i pieczemy kolejne 2 godziny. Jako dodatek możemy podać pieczone jabłko – najlepsza jest szara lub złota reneta. W tym celu wydrążamy jabłko, nakładamy do niego żurawinę lub borówkę i pieczemy w piekarniku 30–40 min w temp. 200°C.