Najnowszy numer Gospodyni już w sprzedaży:)




Pasztet z gęsi Powrót do listy

 

Lista składników:

  • 1 gęś 
  • 1/2 kg wątróbki (cielęcej i z gęsi) 
  • 2–3 cebule 
  • 5 dag słoniny 
  • 2 bułki 
  • sól i pieprz 
  • bazylia 
  • ziele angielskie 
  • liść laurowy 
  • 1/2 l bulionu 
  • 4 jajka.

 Składniki na sos:

  • 40 dag borówek
  • kilka łyżek majonezu. 
 

Wykonanie:

Gęś pieczemy w piekarniku, a gdy ostygnie, obieramy mięso i je siekamy. Odrzucamy skóry i żyły. Osobno, na smalcu wytopionym ze słoniny, dusimy wątróbkę z kilkoma cebulami i dwiema bułkami bez skórki oraz bazylią i zielem angielskim. Gdy masa ostygnie, mielimy, mieszamy, wkładamy do formy wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką. Pieczemy godzinę. Przygotowujemy sos: borówki gotujemy, miksujemy, łączymy z majonezem i doprawiamy.