Najnowszy numer Gospodyni już w sprzedaży:)




Gęsi smakołyk Powrót do listy

 

Lista składników:

  • 1 pierś z gęsi
  • 1 noga z gęsi. 

Składniki na marynatę:

  • woda
  • sól 
  • koper 
  • gorczyca 
  • liść laurowy 
  • estragon 
  • czosnek 
  • cebula 
  • sok z 3 pomarańczy 
  • 1 szkl. białego wina. 

Składniki na sos śliwkowy:

  • śliwki węgierki 
  • masło 
  • białe wino. 
 

Wykonanie:

Wodę zagotowujemy z solą i pozostałymi przyprawami. Zalewamy nią mięso i odstawiamy je na 24 godziny. Następnie mięso pieczemy w gęsim tłuszczu, dusimy, podlewając winem i sokiem z pomarańczy. Przygotowujemy sos śliwkowy: śliwki sparzamy, następnie wrzucamy do garnka, dodajemy masło i białe wino. Gotujemy na wolnym ogniu do uzyskania konsystencji dżemu.