Najnowszy numer Gospodyni już w sprzedaży:)




Pasztet drobiowo-owocowy Powrót do listy

 

Lista składników:

  • 900 g wątróbki drobiowej 
  • 600 g piersi z kurczaka 
  • 1 marchewka 
  • 1 pietruszka 
  • 1 cebula 
  • 2 jajka 
  • 1 żółtko
  • kilka suszonych śliwek 
  • sól i pieprz mielony 
  • ziele angielskie 
  • liść laurowy » odrobina oleju. 
 

Wykonanie:

Mięso zalewamy odrobiną wody, dodajemy liść laurowy, warzywa (bez cebuli) i dusimy do miękkości. Pokrojoną cebulę zrumieniamy na oleju, dodajemy osuszoną wątróbkę, smażymy i doprawiamy do smaku. Ugotowane mięso i wątróbkę miksujemy blenderem lub mielimy w maszynce do mięsa. Ponownie miksujemy. Połowę powstałej masy wykładamy do wysmarowanej foremki, układamy śliwki i przykrywamy drugą połową masy. Smarujemy żółtkiem. Pieczemy w temperaturze 200°C przez 50 min.