Najnowszy numer Gospodyni już w sprzedaży:)




Pierogi regionalne z farszem z gęsi Powrót do listy

 

Lista składników:  

Składniki na ciasto:

  • 1 kg mąki 
  • 2 i 1/2 szkl. gorącej wody 
  • 2 żółtka 
  • 4 łyżki oleju 
  • szczypta soli.

Składniki na farsz:

  • 2 duże udka gęsie (1 i 1/2 kg) 
  • 1/2 czerstwej bułki 
  • 1 duża cebula 
  • 2 jajka 
  • warzywa jak do rosołu (marchew) 
  • pietruszka 
  • por
  • lubczyk 
  • pieprz, sól 
  • ziarna kolendry.

 


 

Wykonanie:

Uda gęsie gotujemy z warzywami w małej ilości osolonej wody. Ugotowane do miękkości mięso obieramy z kości, następnie przepuszczamy wraz z namoczoną bułką i zeszkloną cebulą przez maszynkę. Dodajemy przyprawy – pieprz, sól i utartą w moździerzu kolendrę. Doprawiamy do smaku. Przygotowujemy ciasto. Mąkę sparzamy gorącą wodą, studzimy, dodajemy żółtka, olej i sól. Ciasto wyrabiamy, a z wyrobionego wycinamy krążki, napełniamy farszem i formujemy pierogi. Wkładamy je do gotującej się wody i gotujemy ok. 5 minut od wypłynięcia. Pierogi można polać sosem albo skwarkami z boczku usmażonego z cebulą.