Najnowszy numer Gospodyni już w sprzedaży:)




Pierogi z kapustą i mięsem Powrót do listy

 

Lista składników:

Składniki na farsz:

  • 1 kg kiszonej kapusty 
  • 1 kg mięsa wieprzowego 
  • 1 cebula 
  • olej 
  • sól, pieprz;

Składniki na ciasto:

  • 1 kg mąki 
  • 50 ml oleju
  • 1/2 l ciepłej wody
  • szczypta soli 
  • 20 dag boczku albo podgardla. 
 

Wykonanie:

Kapustę kiszoną i mięso gotujemy w osobnych garnkach do miękkości. Kapustę odciskamy i przepuszczamy przez maszynkę razem z ugotowanym mięsem. Cebulę kroimy w drobną kostkę i zrumieniamy na oleju. Dodajemy do farszu. Doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy. Ze wszystkich składników zagniatamy ciasto. Rozwałkowujemy je, wycinamy krążki i nakładamy farsz. Lepimy pierożki. Gotujemy w osolonej wodzie, a potem okraszamy wysmażonym boczkiem albo podgardlem.