Lista składników: Składniki na ciasto:
Składniki na krem:
Składniki na polewę:
| Wykonanie: Składniki na ciasto przekładamy do miski i zagniatamy ciasto (w razie potrzeby podsypujemy większą ilością mąki). Ciasto dzielimy na 4 równe kawałki, pieczemy 4 cienkie placki, około 15 minut w temperaturze 180°C, aż się zrumienią. Gotujemy mleko, dodajemy cukier i cukier wanilinowy, kaszę i cały czas mieszając, doprowadzamy do zagotowania. Masa powinna wyraźnie zgęstnieć (jak budyń). Zdejmujemy z palnika, studzimy. Masło ucieramy na jasną i puszystą masę z cukrem pudrem. Do masła dodajemy porcjami kaszę, cały czas miksując, aby masa była jednolita. Pierwszy blat wkładamy z powrotem do blachy, na to wykładamy ⅓ kremu, na to kolejny blat, masę – i tak do końca. Wszystkie składniki na polewę, oprócz orzechów, wkładamy do garnuszka i zagotowujemy, cały czas mieszając. Gorącą polewę wylewamy na wierzch ciasta, posypujemy posiekanymi orzechami. Przestudzone wkładamy do lodówki.
|