Najnowszy numer Gospodyni już w sprzedaży:)




Pierś kaczki z jabłkami Powrót do listy

 

Lista składników: 

  • 2 piersi z kaczki 
  • 3 jabłka (najlepiej antonowki)
  • 1 łyżka masła 
  • winogrona do dekoracji 
  • 1 cebula czerwona 
  • 1 łyżka masła 
  • 1⁄2 szkl. śmietanki min. 18% 
  • 1⁄2 szkl. białego wytrawnego wina
  • sól 
  • pieprz 
  • majeranek

 

 

Wykonanie:

Piersi z kaczki myjemy, osuszamy, nacieramy przyprawami, układamy w wysmarowanym tłuszczem naczyniu żaroodpornym i posypujemy wiórkami masła. Zamykamy naczynie pokrywką i wkładamy do piekarnika nagrzanego do temp. ok. 160°C. Pieczemy przez ok. 1 godz. Pod koniec pieczenia okładamy kaczkę ćwiartkami obranych jabłek. W międzyczasie przygotowujemy sos. Rozgrzewamy w małym rondelku masło i wrzucamy na nie pokrojoną w kostkę cebulę, a po dłuższej chwili pokrojone w kostkę, obrane jabłko. Dolewamy wino (ewentualnie wodę z sokiem z cytryny), doprawiamy i dusimy całość, aż sos zgęstnieje – wtedy zaciągamy go śmietanką. Na talerzach rozlewamy sos, na nim kładziemy mięso kaczki i okładamy je jabłkami oraz winogronami.