Najnowszy numer Gospodyni już w sprzedaży:)




Chiński paprykowiec Powrót do listy

 

Lista składników (na 4 porcje): 

  • 2 duże piersi kurczaka 
  • 3 duże różnokolorowe papryki 
  • 1–2 łyżki mąki ziemniaczanej 
  • sól, pieprz 
  • chili 
  • lubczyk lub maggi 
  • 1 szkl. wody
 

Wykonanie:

Drób kroimy na małe kostki, płuczemy, nacieramy przyprawami, solimy i oprószamy mąką ziemniaczaną. Odstawiamy do lodówki najlepiej na kilka godzin. Kroimy paprykę w średnie paski, płuczemy, osuszamy i wrzucamy do dużego rondla na rozgrzany olej. Często mieszamy i, gdy warzywo będzie już gorące, dokładamy mięso. Smażymy, cały czas mieszając. Gdy mięso się zetnie, dolewamy po trochę wody, aż do uzyskania masy o gęstej śmietanowej konsystencji. Możemy podawać jako samodzielne danie lub z ryżem albo makaronem.