Najnowszy numer Gospodyni już w sprzedaży:)




Tarta mięsno-warzywna z serem mascarpone Powrót do listy

 

Lista składników: 

  • 1/2 kostki masła 
  • 1 płaska łyżeczka soli 
  • 3 łyżki oleju 
  • 2 szkl. mąki 
  • 2 jaja; 
 
Farsz:
  • 1 filet kurczaka
  • 3 łyżki oleju
  • przyprawa do kurczaka
  • 2 pomidory (najlepiej 2 kolory)
  • 3 papryki (najlepiej żółta, czerwona, zielona)
  • 1/2 puszki kukurydzy
  • natka pietruszki
  • oregano
  • sól
  • pieprz
  • 1/2 opakowania sera mascarpone
 

Wykonanie:

Z podanych składników zagniatamy ciasto i wykładamy na formę, tak aby pokryć nim brzegi. Lekko posypujemy mąką i zapiekamy 10 min w piekarniku w temp. 180°C. W tym czasie robimy farsz. Pierś kroimy w kostkę i podsmażamy na oleju z przyprawą do kurczaka. W kostkę kroimy też paprykę oraz obrane ze skóry pomidory. Pietruszkę i oregano drobno siekamy, kukurydzę odsączamy. Wszystkie składniki mieszamy w misce, dodajemy ser mascarpone i przyprawy. Gotowy farsz wykładamy na lekko podpieczone ciasto, posypujemy wszystko zieleniną i zapiekamy kolejne 15 min.