Lista składników:
| Wykonanie: Mięso kroimy na 2-centymetrowe kawałki i na rozgrzanym tłuszczu szybko obsmażamy z każdej strony. Gdy puszczą sok, dodajemy przyprawy (oprócz soli – sól do wołowiny dodajemy zawsze na końcu, gdy mięso jest już miękkie). Dodajemy przecier, mieszamy, chwilę smażymy i dolewamy wodę (ok. 1/2 szkl.). Gdy sos zgęstnieje, ponownie dolewamy wodę i czynność powtarzamy, aż mięso będzie miękkie (ok. 40 min). Na końcu dokładamy pokrojone w średnią kostkę paprykę i cebulę oraz słupki marchewki. Smażymy całość na małym ogniu jeszcze ok. 15 min. Obrane ziemniaki ścieramy na drobnej tarce i dobrze odciskamy. Dodajemy mąkę, jajo, sól i cebulę. Wszystko dobrze mieszamy. Na rozgrzanym tłuszczu smażymy duże placki o grubości ok. 1 cm, z obu stron. Na jedną połowę placka kładziemy farsz i przykrywamy go drugą połową. |