Lista składników:
| Wykonanie: Śledzie moczymy przez kilka albo nawet kilkanaście godzin (możemy zostawić na noc) w zimnej wodzie, co jakiś czas ją zmieniając. Gdy nie będą już słone, odsączamy je z wody i osuszamy. W międzyczasie przygotowujemy zalewę. Wodę zagotowujemy z octem, zielem angielskim, liśćmi laurowymi, cukrem, solą i pieprzem. Po ostudzeniu zalewy zalewamy nią umieszczone w słoju śledzie, zamykamy i odstawiamy na 2–3 dni. Po zamarynowaniu kroimy płaty śledziowe na mniejsze paski, tak by można było zrobić z nich niewielki ruloniki. Cebulę kroimy w bardzo drobną kostkę, a opłukaną i osuszoną natkę pietruszki oraz koperek drobno siekamy. Każdy pasek śledzia smarujemy z jednej strony musztardą, zwijamy i ewentualnie „spinamy” wykałaczką. Rulony śledziowe układamy ciasno w płaskim naczyniu i posypujemy obficie cebulką oraz posiekaną zieleniną. Całość zalewamy oliwą z oliwek i odstawiamy do „przegryzienia się” w chłodne i ciemne miejsce na co najmniej 12 godz. Jeżeli nie mamy płaskiego naczynia, możemy śledzie układać warstwami w wysokim naczyniu, każdą warstwę posypując cebulką i zieleniną i skrapiając ją oliwą. Możemy dla dekoracji wetknąć w ruloniki małe kawałki marynowanej papryki. |