Lista składników: Składniki na ciasto:
Składniki na farsz:
| Wykonanie: Do roztartych z cukrem drożdży dodajemy ciepłe mleko, sól i mąkę. Rozczyn pozostawiamy do wyrośnięcia na ok. 30 min w ciepłym miejscu. Następnie wbijamy jaja i wlewamy ciepłe, roztopione masło. Ciasto ponownie odstawiamy do wyrośnięcia. Przygotowujemy farsz: drobno posiekaną cebulę podsmażamy na maśle, dokładamy oczyszczone i pokrojone grzyby. Smażymy na małym ogniu, a gdy soki puszczą, dolewamy śmietankę i dosypujemy powoli kaszę mannę. Po doprowadzeniu do wrzenia dodajemy posiekaną natkę pietruszki i doprawiamy. Ściągamy z ognia i wbijamy jaja. Rozwałkowane ciasto smarujemy farszem, zwijamy w rulon i łączymy jego końce. Z kawałków ciasta możemy wyciąć paseczki i gwiazdki, dekorując nimi wierzch. Kulebiak pieczemy w temp. 200–220°C przez 35–40 min. |