Lista składników: Składniki na ciasto:
Składniki na masę jabłkową:
Składniki na piankę:
| Wykonanie: Jajka ucieramy z cukrem, dodajemy wodę oraz mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Ciasto wylewamy na okrągłą formę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 35 min w temp. 180°C. Jabłka obieramy, kroimy w kostkę i gotujemy na małym ogniu. Dodajemy sok z cytryny. Kiedy jabłka zmiękną, dodajemy cukier. Rozpuszczamy 2 galaretki w jednej szklance wrzątku, mieszamy i dodajemy do gorących jabłek. Odstawiamy do przestygnięcia. Kiedy jabłka zaczną tężeć, wykładamy je na upieczony biszkopt i wstawiamy do lodówki do całkowitego zastygnięcia. Żelatynę rozpuszczamy w małej ilości wody i ucieramy. Zostawiamy do przestygnięcia. Śmietanę ubijamy na puszystą masę z cukrem, dodajemy przestudzoną żelatynę. Piankę wykładamy na biszkopt z zastygniętymi jabłkami i posypujemy płatkami migdałowymi. Wkładamy powtórnie do lodówki, do czasu aż piana zastygnie. |