Lista składników na 4 porcje:
| Wykonanie: Myjemy ziemniaki i wycieramy je do sucha. Nacieramy ziemniaki 1 łyżką oliwy oraz solą, a następnie układamy je na blasze. Pieczemy przez półtorej godziny na dolnej półce w piekarniku nagrzanym do 180°C (termoobieg nie jest zalecany). Na 15 min. przed końcem pieczenia przygotowujemy dip żurawinowy. W tym celu siekamy grubo żurawinę. Przekrawamy awokado na pół, usuwamy pestkę i wydrążamy miąższ ze środka za pomocą łyżki. Kroimy miąższ z awokado w kostkę o boku 1/2 cm i od razu mieszamy go z sokiem z cytryny. Łączymy awokado, żurawinę i 1 łyżkę oliwy z serkiem wiejskim. Całość doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Wyjmujemy ziemniaki z piekarnika, nacinamy je wzdłuż i lekko rozchylamy połówki. Nakładamy dip żurawinowy na ziemniaki i skrapiamy je pozostałą oliwą.
|