Lista składników na 2 porcje:
| Wykonanie: Na rozgrzany na patelni olej wrzucamy posiekaną drobno cebulę. Chwilę smażymy i dodajemy ryż. Smażymy cały czas mieszając, do czasu aż ryż będzie biały. Dosypujemy sproszkowaną kurkumę i startą skórkę z cytryny. Wlewamy wino. Ciągle mieszając ryż dusimy bez przykrycia na małym ogniu, aż wino zredukuje się do połowy. Dodajemy sok z cytryny i część bulionu, tak by przykrył ryż. Należy pamiętać, że risotto trzeba ciągle mieszać i podlewać bulionem, kiedy tylko ryż wchłonie wywar. Konsystencja ristotto powinna być luźna i kleista, a ryż nie powinien być rozgotowany. Przed podaniem można do ristotto dodać trochę startego parmezenu. Rybę solimy i nacieramy pieprzem. Obtaczamy w roztrzepanym jajku i w maku. Smażymy na oleju.
|