Najnowszy numer Gospodyni już w sprzedaży:)




Flądra pieczona w pomarańczach Powrót do listy

 

Lista składników:

  • 1 flądra (tusza)
  • 1 pomarańcza 
  • sól i pieprz. 

Składniki na sałatkę:

  • 50 g sałaty roszponki 
  • oliwa z oliwek 
  • sól ziołowa 
  • 1 łyżeczka octu jabłkowego 
  • 1 pomidor 
  • 4 kromki chleba żytniego 
  • masło. 
 

Wykonanie:

Flądrę solimy, posypujemy pieprzem. Pomarańczę kroimy na kawałki. Rybę pieczemy razem z kawałkami pomarańczy zawiniętą w folię aluminiową. Roszponkę myjemy i osuszamy. Kromki chleba smarujemy masłem i kroimy na kwadraty. Zapiekamy (w trakcie pieczenia ryby) w piekarniku przez 10 min. Pomidora kroimy na drobne kawałki. Układamy roszponkę, pomidory, grzanki i polewamy sosem przygotowanym z oleju, octu i soli ziołowej. Sałatkę podajemy z flądrą.