Najnowszy numer Gospodyni już w sprzedaży:)




Szynka pieczona z sosem porzeczkowo-chrzanowym Powrót do listy

  

Lista składników:

  • 1 kg szynki
  • sól, pieprz 
  • 1 główka czosnku
  • 1 szkl. oleju 
  • 1 cebula 
  • 2 liście laurowe
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 2 łyżeczki soli.
 
Składniki na sos:
  • 2 łyżki galaretki z czarnej porzeczki 
  • 2 łyżki chrzanu 
  • 1 łyżka soku pomarańczowego 
  • sól 
  • cukier. 

 

 

Wykonanie:

Cebulę drobno kroimy, czosnek przecieramy przez praskę. Wszystkie przyprawy prócz liści laurowych wsypujemy do miski, mieszamy z olejem. Taką mieszanką nacieramy mięso, układamy na nim liście, zawijamy w folię i odstawiamy do lodówki na kilka godzin. Następnie szynkę układamy w formie i pieczemy w 180°C około półtorej godziny. W międzyczasie obracamy mięso i polewamy wydzielonym tłuszczem. Przygotowujemy sos. Mieszamy galaretkę z chrzanem, skrapiamy sokiem. Doprawiamy do smaku solą i cukrem. Upieczone, ostudzone mięso kroimy w plastry i podajemy z przygotowanym sosem.