Najnowszy numer Gospodyni już w sprzedaży:)




Pasztet drobiowy z grzybami Powrót do listy

 

Lista składników:

  • 2 kg mięsa drobiowego 
  • 1/2 kg surowego boczku lub podgardla
  • 3 cebule
  • 5 jajek 
  • 2 łyżeczki soli 
  • świeżo zmielony pieprz 
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • tłuszcz do wysmarowania formy
  • bułka tarta 
  • 2 liście laurowe 
  • kilka ziaren ziela angielskiego 
  • 1/2 kg grzybów mielonych, np. opieniek
  • 2 jajka
  • sól, pieprz.

 

 

Wykonanie:

Mięso wkładamy do dużego garnka. Na spodzie układamy boczek, następnie mięso drobiowe i pokrojoną w pióra cebulę. Zagotowujemy na dużym ogniu z przyprawami, następnie mieszamy i dusimy mięso pod przykryciem na małym ogniu, aż do miękkości (około godziny). Mięso odcedzamy, studzimy i trzykrotnie mielimy. Dodajemy jajka, przyprawy i mieszamy. Przygotowujemy farsz grzybowy. Grzyby gotujemy w osolonej wodzie, odcedzamy i mielimy. Doprawiamy, dodajemy jajka i mieszamy. Masę mięsną (2/3) przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia, wykładamy masę grzybową, a następnie resztę masy mięsnej. Posypujemy bułką tartą. Pieczemy około 80 minut w temperaturze 180°C.