Okładka Gospodyni nr 6 2024 rok

Najnowszy numer Gospodyni już w sprzedaży:)  

Okładka Gospodyni nr 6 2024 rok



Mazurek czekoladowy Powrót do listy

 

Lista składników:

  • 150 g mąki pszennej

  • 75 g masła 

  • 50 g cukru 

  • 2 żółtka 

  • szczypta soli 

  • 3 czekolady mleczne z orzechami

  • 100 ml śmietany 36%. 

 

 

Wykonanie:

Z podanych składników zagniatamy gładkie ciasto. Wkładamy je do lodówki na godzinę. Foremkę wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto wyjmujemy z lodówki, rozwałkowujemy i przekładamy do blaszki. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180°C i pieczemy około 20 minut na złoty kolor. Odstawiamy do przestudzenia. Przygotowujemy masę. Śmietanę przelewamy do garnka, podgrzewamy, dodajemy połamane czekolady i mieszamy, aż się roztopią i połączą. Masę wykładamy na ciasto i odstawiamy w zimne miejsce, żeby masa zgęstniała.