Lista składników:
| Wykonanie: Zagotowujemy mleko z wanilią. Jaja sparzamy, oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy z odrobiną soli na sztywną pianę, dodajemy łyżkę cukru pudru i delikatnie wszystko mieszamy. Pianę nabieramy łyżką i kładziemy na gotujące się mleko. Gdy piana się zetnie – po mniej więcej 2 min gotowania – cedzakiem wyjmujemy ją i przekładamy do głębokich talerzy. Mleko odstawiamy, wyjmujemy laskę wanilii i studzimy. Żółtka ucieramy z resztą cukru na puszystą masę, po czym dodajemy przestudzone mleko, ciągle mieszając. Masę przelewamy ponownie do garnka i chwilę podgrzewamy, mieszając, aż zupa lekko zgęstnieje. UWAGA! Nie należy dopuścić do zagotowania! Na koniec wrzucamy sparzone rodzynki i płatki migdałowe. Gdy zupa ostygnie, delikatnie zalewamy nią kule z piany.
|