Lista składników: Składniki:
Składniki na masę:
| Wykonanie: Białka ubijamy z cukrem na sztywną pianę. Dodajemy 5 żółtek, 1,5 szklanki mąki, proszek do pieczenia i olej. Ciasto dzielimy na 4 części. Do jednej dodajemy 4 żółtka, 2 łyżki mąki i wylewamy ciasto na środek blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Do drugiej części dodajemy kakao i łyżką nakładamy ciasto w różnych miejscach. Do trzeciej dodajemy kisiel i również łyżką nakładamy ciasto na część z jajkami i kakao. Do czwartej części dodajemy mak i również łyżką nakładamy ciasto. Placek pieczemy ok. 40 min (najlepiej sprawdzić patyczkiem) w temp. 180°C. Zostawiamy do ostygnięcia. Galaretkę rozpuszczamy w połowie szklanki wody i studzimy. Śmietanę ubijamy z łyżką cukru i dodajemy ostudzoną galaretkę. Kolorowy biszkopt przekrawamy na pół, wylewamy masę i przykrywamy drugą częścią biszkoptu. Odstawiamy na 2 godz. do lodówki. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.
|