Najnowszy numer Gospodyni już w sprzedaży:)




Zapiekanki mięsne z żurawiną Powrót do listy

 

Lista składników:

  • 2 małe cebule 
  • 1 ząbek czosnku 
  • 4 gałązki tymianku 
  • 2 łyżki oliwy 
  • 500 g mieszanego mięsa mielonego 
  • 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
  • 60 g żurawiny 
  • sól » pieprz 
  • 1 szczypta cynamonu 
  • 500 g dyni „Hokkaido”
  • 3 łyżki roztopionego masła 
  • 200 g kwaśnej śmietany.

 

 

 

Wykonanie:

Cebulę i czosnek kroimy w drobną kostkę. Z gałązek tymianku odrywamy listki. Rozgrzewamy oliwę na patelni. Podsmażamy mięso na jasnobrązowy kolor. Dodajemy cebulę, czosnek oraz tymianek i całość smażymy jeszcze przez 2 min. Dodajemy koncentrat i smażymy jeszcze przez chwilę. Dodajemy 300 ml wody i doprowadzamy do wrzenia. Dodajemy połowę żurawiny. Doprawiamy mięso solą, pieprzem i cynamonem. Przekrawamy dynię na pół i za pomocą łyżki wydrążamy miękki miąższ i pestki. Ścieramy miąższ dyni do miski. Dodajemy 2,5 łyżki masła oraz pozostałą żurawinę i doprawiamy solą i pieprzem. Cztery małe foremki do sufletów (o ok. 12 cm) smarujemy połową łyżki masła. Nakładamy do nich mięso, a na wierzchu kładziemy dynię. Pieczemy na dolnej półce w piekarniku nagrzanym do 200°C (z termoobiegiem 180°C) przez 45 min. Podajemy z kwaśną śmietaną.