Lista składników: Składniki na ciasto (tortownica ok. 23 cm):
Składniki na nadzienie:
Składniki na polewę:
| Wykonanie: Zagniatamy kruche ciasto. Mieszamy mąkę z cukrem, proszkiem do pieczenia, przyprawą korzenną i posiekanym zimnym masłem. Wbijamy żółtko i zagniatamy szybko ciasto. Dzielimy je na dwie równe części i rozwałkowujemy na płaty o wielkości dna tortownicy. Gęsto nakłuwamy ciasto widelcem, jeden płat układamy od razu w tortownicy, drugi – na tacy i wkładamy do lodówki na 30 min. Płuczemy i przecinamy śliwki, usuwamy z nich pestki i wkładamy owoce do garnka z odrobiną wody. Gotujemy, aż zmiękną, dosypujemy cukier i cynamon. Gdy śliwki prawie się rozpadną, dolewamy wymieszany z odrobiną zimnej wody budyń i dobrze wszystko mieszamy, aż masa zgęstnieje. Po zestawieniu z ognia dolewamy alkohol i ponownie mieszamy. Wykładamy przestudzoną masę na ciasto i przykrywamy drugim płatem. Pieczemy w temp. ok. 190°C przez 30–40 min. Rozpuszczamy pokruszoną czekoladę w kąpieli wodnej (garnek w garnku z gotującą się wodą), dolewamy śmietankę i mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Smarujemy wierzch ostudzonego ciasta gotową masą czekoladową i posypujemy startymi orzechami.
|