Lista składników (na 4 porcje):
| Wykonanie: Fasolkę po odcięciu końcówek kroimy na kawałki, płuczemy i wrzucamy do gorącej wody. Chwilę gotujemy, aż lekko zmięknie, po czym odsączamy. W międzyczasie z dyni usuwamy miąższ z pestkami, obieramy ją i kroimy w średniej wielkości kostkę. Pomidory, jeśli są świeże, zanurzamy we wrzątku, a następnie usuwamy skórki oraz nasadki szypułek i kroimy je w ćwiartki. Cebulę kroimy w średniej wielkości kostkę, tak samo jak obie papryki, z których najpierw usuwamy gniazda nasienne, przy czym ostrą paprykę kroimy w drobniejszą kostkę. Kukurydzę odsączamy. W dużym rondlu rozgrzewamy oliwę i wrzucamy na nią najpierw cebulę. Gdy się lekko zrumieni, dorzucamy dynię. Po kilku minutach dodajemy resztę przygotowanych wcześniej warzyw i zalewamy wszystko bulionem. Dusimy potrawę pod przykryciem ok. 10 min. Doprawiamy. Podajemy na ciepło najlepiej ze świeżym, białym pieczywem.
|