Lista składników:
| Wykonanie: Ziemniaki obieramy, kroimy w półtalarki o grubości ok. 0,5 cm, posypujemy solą i wrzucamy na dobrze rozgrzaną na patelni oliwę – oliwy powinno być więcej (jak do frytek). Zanim ziemniaki się usmażą na rumiany kolor, z dyni usuwamy miąższ z pestkami, po czym obieramy i kroimy w kostkę wielkości 2 cm × 2 cm. Z obu papryk usuwamy gniazda nasienne i kroimy je w kostkę – słodką paprykę w większą, a ostrą paprykę w mniejszą. W osobnym dużym rondlu rozgrzewamy masło i wrzucamy najpierw dynię. Gdy się lekko zeszkli, po 3 min dodajemy obie papryki. Mieszając, dusimy potrawę przez kolejnych kilka minut. Na tej samej patelni, na której usmażyliśmy ziemniaki, smażymy pokrojone kiełbasy, po czym dorzucamy je wraz z usmażonymi ziemniakami do dyni i całość doprawiamy. Jeszcze chwilę dusimy i podajemy danie na ciepło, zaraz po przygotowaniu.
|