Najnowszy numer Gospodyni już w sprzedaży:)




Fritata z warzywami Powrót do listy

 

Lista składników:

  • 4 duże ziemniaki 
  • 1 średni pomidor 
  • 8 różyczek brokuła 
  • 1/2 czerwonej papryki 
  • świeży szczypiorek 
  • 2 czerwone cebule 
  • kawałek pora 
  • 3 łyżki śmietany 30% 
  • 3 łyżki mąki pszennej 
  • masło do wysmarowania formy
  • olej 
  • 5 jajek 
  • sól,  pieprz. 

 

 

Wykonanie:

Cebulę kroimy w kostkę, a pora w talarki i podsmażamy wszystko na oleju. Ziemniaki obieramy, kroimy w plastry, gotujemy 10 min w osolonej wodzie. Brokuła gotujemy na półtwardo w osolonej wodzie i odcedzamy. Paprykę i pomidora kroimy w kostkę. Formę smarujemy masłem, układamy plastry ziemniaków i podsmażoną cebulę. Następnie układamy pomidory, paprykę, brokuły. Jajka roztrzepujemy ze śmietaną i mąką i wylewamy na warzywa. Całość posypujemy szczypiorkiem, przyprawami i zapiekamy ok. 25 min w temp. 180°C.