Lista składników: Beza:
Masa:,
Dodatkowo:
| Wykonanie: Przygotowujemy blaszkę, wykładamy ją papierem do pieczenia i rysujemy na nim okrąg. Do misy miksera wlewamy białka i ubijamy na pianę. Stopniowo, po łyżce, dodajemy cukier, cały czas dokładnie i długo miksując po każdej dodanej porcji (fot.1). Na koniec dodajemy mąkę ziemniaczaną, ocet i ubijamy jeszcze przez minutę. Pianę wykładamy dużymi łyżkami na narysowany okrąg na papierze. Piana nie może z żadnej strony dotykać blaszki. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 120°C (bez termoobiegu) i pieczemy 30 minut. Następnie zmniejszamy temperaturę do 100°C i pieczemy (suszymy) bezę przez minimum 3 godziny. Wolno ją studzimy. Wszystkie składniki na krem przekładamy do miski i miksujemy około 3 minut. Na ostudzoną bezę wykładamy gotowy krem, a na wierzchu układamy owoce (fot.2).
|