Lista składników:
| Wykonanie: Zagotowujemy śmietankę z wanilią i trochę studzimy. Laskę wanilii wyciągamy i przepoławiamy, a jej miąższ wrzucamy do śmietanki. Jaja sparzamy i ucieramy żółtka z cukrem na puszystą masę. Powoli wlewamy ciepłą jeszcze śmietankę do masy jajecznej, cały czas mieszając. Przez 10–15 minut ubijamy masę na parze, aż trochę zgęstnieje, po czym przelewamy ją do płaskiego naczynia i studzimy. Wstawiamy masę do zamrażalnika, co pół godziny mieszając, by równo się zamroziła. Gdy będzie w połowie zmrożona, wrzucamy pokruszone wafelki, mieszamy i wstawiamy ponownie do zamrażalnika. Gotowe lody podajemy z kawałkami tych samych ciasteczek. Ten rodzaj lodów jest bardzo popularny w Stanach Zjednoczonych – masę lodową miesza się z dużymi kawałkami ciastek, czekolady lub kolorowych drażetek.
|