Lista składników na 5l:
| Wykonanie: Aronię obieramy z szypułek, myjemy, osuszamy i zamrażamy – choćby na jeden dzień. Następnie rozmrażamy i mocno tłuczemy, np. tłuczkiem do ziemniaków. W dużym słoju lub gąsiorze zalewamy potłuczone owoce spirytusem. Do roztworu dokładamy nasiona kardamonu, zamykamy i odstawiamy w ciemne miejsce na 5 tygodni. Po tym czasie zlewamy płyn, odciskamy mocno resztki owoców. Liście wiśni – dzięki nim aronia straci swoją goryczkę – gotujemy w wodzie przez 10–15 minut, po czym wyrzucamy. Dosypujemy do gorącej wody cukier i mieszamy, aż się rozpuści. Ostudzony syrop dolewamy do przecedzonego płynu z aronii. Przelewamy do butelek, które odstawiamy na kilka miesięcy. Im dłużej będzie stać, tym lepiej. Przed spożyciem nalewkę jeszcze raz filtrujemy, np. przez gęstą gazę.
|