Najnowszy numer Gospodyni już w sprzedaży:)




Ogórki kiszone z miodem Powrót do listy

 

Lista składników:

  • ok. 2 kg ogórków gruntowych 
  • gorczyca 
  • ziele angielskie 
  • pieprz czarny w ziarnach;
 

Składniki na zalewę:

  • 1 l wody 
  • 1 szklanka octu 10% 
  • 1 szklanka cukru 
  • 3 łyżki soli 
  • 3 łyżki miodu 
  • chilli w proszku do smaku. 
 
 

Wykonanie:

Ogórki myjemy. Możemy je obrać i pokroić na ćwiartki. Do słoików wsypujemy po kilka ziaren ziela angielskiego, gorczycy i pieprzu. Składniki na zalewę zagotowujemy. Ogórki układamy pionowo w słoikach, po czym zalewamy gorącą zalewą. Zakręcamy szczelnie słoiki i ustawiamy je do góry dnem.