Lista składników:
| Wykonanie: Sprawioną, pozbawioną łusek rybę dokładnie płuczemy i wkładamy do osolonej wody na 30 minut. Zagotowujemy około 1 litra wody w płaskim rondlu. Wrzucamy obraną włoszczyznę, przyprawy i gotujemy wywar. Gdy warzywa będą miękkie, wyciągamy je i wkładamy do wywaru rybę, którą gotujemy na wolnym ogniu około 20–30 min. Ugotowaną rybę delikatnie wyciągamy, wywar przecedzamy przez gęste sito. W mniejszym rondlu rozgrzewamy masło, dosypujemy mąkę, a następnie dolewamy powoli 2 szklanki wywaru rybnego, sok z cytryny i wino. Dokładnie mieszamy i gotujemy na małym ogniu. Na patelnię wrzucamy cukier i podgrzewamy, aż zrobi się karmel. Dodajemy go do sosu wraz z rodzynkami i migdałami. Doprawiamy do smaku. Rybę dzielimy na porcje i podajemy z sosem.
|