Sok z cytrusów
Cytrusowa mieszanka to źródło witaminy C, B1 i P. Warto ją pić, kiedy czujemy, że „coś nas bierze”.
Składniki: 3 pomarańcze, 2 cytryny.
Wykonanie: Wyciskamy sok z pomarańczy oraz cytryny i mieszamy oba. Możemy dosłodzić je miodem.
Syrop z czosnku
(poprawi odporność i pozwoli łagodniej przejść przeziębienie)
Składniki: 1/2 główki czosnku, 1 cytryna, 1 łyżka miodu.
Wykonanie: Czosnek obieramy, przeciskamy przez praskę i zalewamy 1 szkl. wody. Podgrzewamy na wolnym ogniu ok. 10 min od zagotowania. Dodajemy miód i sok z cytryny, po czym wszystko mieszamy. Pijemy przy przeziębieniach pięć razy dziennie po 1 łyżce.
Imbirowe lekarstwo
(lek przy katarze, bólach gardła; rozgrzewa i wywołuje poty)
Składniki: świeży korzeń imbiru, cytryna, 1 łyżka miodu, szczypta pieprzu.
Wykonanie: Świeży korzeń imbiru kroimy w plastry. Zalewamy 1 szkl. wody, dodajemy umytą skórkę z cytryny i szczyptę pieprzu. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy jeszcze ok. 10 min na małym ogniu. Dodajemy sok z cytryny i miód. Napój pijemy gorący.
Sok z pietruszki
Pietruszka ma działanie odtruwające, oczyszczające (np. krew). Sok z pietruszki należy pić 1–2 razy dziennie po 100–150 g. Można też mieszać go z innymi sokami.
Składniki: 3 korzenie pietruszki.
Wykonanie: Sok najlepiej wycisnąć w sokowirówce.
Mikstura z marchwi, cytryny i miodu
(ma działanie wykrztuśne)
Składniki: 5 marchewek, 2 cytryny, 1 łyżka miodu.
Wykonanie: Marchewkę obieramy, płuczemy i wyciskamy z niej sok (za pomocą sokowirówki). Do soku z marchewki dodajemy sok z dwóch cytryn oraz miód.