Najnowszy numer Gospodyni już w sprzedaży:)




Domowe leki na przeziębienie Powrót do listy

Sok z cytrusów

Cytrusowa mieszanka to źródło witaminy C, B1 i P. Warto ją pić, kiedy czujemy, że „coś nas bierze”.

Składniki: 3 pomarańcze, 2 cytryny.

Wykonanie: Wyciskamy sok z pomarańczy oraz cytryny i mieszamy oba. Możemy dosłodzić je miodem.

Syrop z czosnku

(poprawi odporność i pozwoli łagodniej przejść przeziębienie)

Składniki: 1/2 główki czosnku, 1 cytryna, 1 łyżka miodu.

Wykonanie: Czosnek obieramy, przeciskamy przez praskę i zalewamy 1 szkl. wody. Podgrzewamy na wolnym ogniu ok. 10 min od zagotowania. Dodajemy miód i sok z cytryny, po czym wszystko mieszamy. Pijemy przy przeziębieniach pięć razy dziennie po 1 łyżce.

Imbirowe lekarstwo

(lek przy katarze, bólach gardła; rozgrzewa i wywołuje poty)

Składniki: świeży korzeń imbiru, cytryna, 1 łyżka miodu, szczypta pieprzu.

Wykonanie: Świeży korzeń imbiru kroimy w plastry. Zalewamy 1 szkl. wody, dodajemy umytą skórkę z cytryny i szczyptę pieprzu. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy jeszcze ok. 10 min na małym ogniu. Dodajemy sok z cytryny i miód. Napój pijemy gorący.

Sok z pietruszki

Pietruszka ma działanie odtruwające, oczyszczające (np. krew). Sok z pietruszki należy pić 1–2 razy dziennie po 100–150 g. Można też mieszać go z innymi sokami.

Składniki: 3 korzenie pietruszki.

Wykonanie: Sok najlepiej wycisnąć w sokowirówce.

Mikstura z marchwi, cytryny i miodu

(ma działanie wykrztuśne)

Składniki: 5 marchewek, 2 cytryny, 1 łyżka miodu.

Wykonanie: Marchewkę obieramy, płuczemy i wyciskamy z niej sok (za pomocą sokowirówki). Do soku z marchewki dodajemy sok z dwóch cytryn oraz miód.