Brzoza brodawkowata
Występuje w lasach, na obrzeżach pól, przy drogach i na łąkach. W celach leczniczych używa się jej liści, pączków, soku. Sok z brzozy uzyskuje się wczesną wiosną, gdy zaczynają nabrzmiewać pąki (przed rozwinięciem liści) po głębokim nacięciu gałęzi lub wywierceniu otworu w pniu. Należy pamiętać, aby po pobraniu soku zatkać nacięty otwór. Jeśli się tego nie zrobi, drzewo może zacząć umierać. Świeży sok z brzozy od tysięcy lat był używany do kuracji wzmacniających. Jest szczególnie cenny dla ludzi w podeszłym wieku lub po ciężkich chorobach. Wzmacnia naturalne siły organizmu, reguluje przemianę materii, zapobiega tworzeniu się kamieni moczowych, jest pomocny w leczeniu chorób skóry i wątroby. Stosowany zewnętrznie może być przydatny w walce z piegami i zapobiega przetłuszczaniu się włosów.
Sok z brzozy – kuracja wzmacniająca: przez 2–3 tygodnie pić po pół szklanki lub po 1 szklance soku. Sok można też utrwalać alkoholem i pić niezależnie od pory roku.
--------------------------
Zioła poleca Ewa Lubik – zielarka z Puszczy Noteckiej