Najnowszy numer Gospodyni już w sprzedaży:)




Domowy atlas ziół - borówka czernica Powrót do listy

Popularnie nazywana jest czarną jagodą. Liście należy zbierać w maju i czerwcu. Suszy się je, rozkładając cienką warstwą w miejscach ocienionych lub w suszarniach w temp. nie wyższej niż 35°C.
Liście borówki czernicy są skutecznym lekiem w biegunkach i nieżytach jelit. Ich wywar może być używany do lewatyw w walce z owsikami. Borówka zmniejsza stężenie cukru we krwi, można więc stosować ją w łagodnych postaciach cukrzycy albo wczesnych etapach choroby. W dalszym leczeniu może pozwolić na zmniejszenie dawek leków, ale tylko pod kontrolą lekarza.


Odwar z liści: 1 łyżkę suszonych liści zalać szklanką wody i gotować przez 5 min. Podawać w przypadku biegunki, po ostygnięciu – dorośli ⅓ do ½ szklanki, dzieci ½ łyżki, a niemowlęta po ½ łyżeczki w mleku. Ważne jest, aby odwar z liści podawać od początku trwania biegunki. Przy zakażeniach układu moczowego należy pić odwar w ilości od ⅓ do ½ szklanki 2–3 razy dziennie.  W leczeniu cukrzycy korzystne jest łączenie liści borówki czernicy ze strąkami fasoli, liśćmi pokrzywy i zielem rutwicy.

 

--------------------------

Zioła poleca Ewa Lubik – zielarka z Puszczy Noteckiej

Galeria zdjęć