Najnowszy numer Gospodyni już w sprzedaży:)




Jutrzenka na jesień Powrót do listy

Jarmuż, rukola, rzodkiewka jutrzenka to warzywa, które można wysiać latem. Dzięki temu będziemy mieli świeże źródło witamin do pierwszych przymrozków.

Latem wysiewamy i sadzimy warzywa w poplonie, czyli po zebraniu plonu głównego. Poplon letni zbieramy jesienią. Do tego typu uprawy, poza fasolą, nadaje się np. szpinak.

W tym wypadku nasiona do gruntu mogą trafić nawet w pierwszej połowie sierpnia. Do zbioru będzie się nadawał wczesną jesienią. Rzodkiewka jutrzenka jest odmianą, którą siać można przez cały sezon.

W połowie lipca możemy natomiast wysadzić rozsadę kalafiora odmiany Rober czy brokułu typów Cezar i Wiarus. To też czas na wysiew innych odmian należących do kapustowatych, czyli jarmużu, brukselki lub kalarepy. Na rozsadniku siejemy sałatę kruchą (Arka, Grenada Ożarowska, Królowa Lata) i sałaty masłowe. Na letni wysiew poleca się również kapustę pekinkę i czarną rzodkiew. Ciągle jeszcze siać można rukolę.

Uwaga!

Wysiewając latem nasiona do gruntu, musimy pamiętać o regularnym obfitym podlewaniu przez co najmniej trzy tygodnie po wysiewie. Inaczej wykiełkują dopiero na jesień, a co za tym idzie – możemy nie zdążyć z ich zbiorem.  

 

 

 

slo