W centrum nakrycia stawiamy duży płaski talerz. Powinien on stać ok. 2 cm od brzegu stołu. Na nim może stanąć talerz głęboki albo kokilka, w której można podać np. barszcz czy inne zupy, które bardziej pije się niż je. W czasie posiłku nie wypada przynosić sztućców – zadbajmy, by wszystkie od razu znalazły się na stole. Powinny leżeć po bokach talerza w takiej kolejności, żeby najbardziej na zewnątrz znajdowały się te, których będziemy używać najwcześniej. Od zewnątrz – do pierwszego dania, od wewnątrz – do ostatniego. Widelec kładziemy po lewej stronie, a nóż, ostrzem w lewą stronę, i łyżkę po prawej. Miejsce nad talerzem przeznaczone jest na sztućce do deseru. Najbliżej talerza ląduje widelczyk położony trzonkiem w lewą stronę. Nad nim łyżeczka – z trzonkiem w przeciwnym kierunku. Nad talerzem po prawej stronie stawiamy szklankę do wody, nieco niżej i bardziej w prawo – kieliszek do czerwonego wina, a obok niego, na wysokości szklanki – kieliszek do białego. Miejsce na filiżankę przygotowujemy nieco dalej po prawej stronie talerza – za kieliszkami. Na podobnej wysokości po lewej stawiamy talerzyk do pieczywa i kładziemy na nim nóż. Elegancka zastawa i pomysłowe nakrycia to istotny element biesiadowania, ale nie mniej ważne jest to, jak się przy tych nakryciach zachowujemy.
O zachowaniu przy stole napisano już dziesiątki podręczników, ale pewne podstawowe zasady pozostają od lat niezmienne. Być może niektórym wydają się one krępującym, dosłownie, ręce obowiązkiem. My jednak jesteśmy przekonani, że nie są jedynie demonstracją dobrego wychowania, lecz służą wygodnemu i sprawnemu poruszaniu się między potrawami i biesiadnikami, a także są wyrazem szacunku i dbałości o innych. Pamiętajmy, że nie podstawiamy naszego talerza pod miskę czy półmisek, lecz przystawiamy naczynie z potrawą do talerza. Z serwetki, która powinna spoczywać na kolanach, – nigdy za kołnierzykiem czy dekoltem – korzystamy w trakcie jedzenia, przecierając nią usta po kęsie potrawy, a przed łykiem wody czy wina. Ma to zapobiec ubrudzeniu kieliszka. Po posiłku serwetę odkładamy niezłożoną po prawej stronie talerza.
Czego nie robimy przy stole? Nie mówimy z pełnymi ustami, nie wycieramy talerza chlebem, nie rozpoczynamy jedzenia, jeśli nie podano jeszcze wszystkim siedzącym przy stole, nie wyjmujemy palcami pestek ani kości z ust. Sztućce w trakcie jedzenia odkładamy skrzyżowane jak wskazówki zegara na godzinie dwadzieścia po ósmej. Po skończeniu oba kładziemy równolegle na tzw. godzinę piątą. Tych kilka zasad przyda się nam nie tylko podczas domowych kolacji czy obiadów, ale także w trakcie przyjęć weselnych czy wizyt w restauracjach.
Karolina Kasperek