Jeden z popularniejszych owoców do jedzenia na świeżo i do zaprawy w okresie wakacyjnym to grusza. Poznaj jej dobre właściwości zdrowotne.
Nie od dziś wiadomo, ze warzywa i owoce powinniśmy jeść nie tylko codziennie, ale nawet kilka razy dziennie. Tym razem bliżej poznamy gruszę, w której drzemie sporo dobrego, i to nie tylko w smaku.
- Jedna średniej wielkości gruszka dostarcza 15% dziennego zapotrzebowania na miedź – ważnego dla prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego.
- Zawartość zawartego w niej jodu usprawnia wytwarzanie hormonów tarczycowych.
- Dzięki swoim właściwościom przeciwzapalnym zjedzenie gruszki może złagodzić bole brzucha.
- Na powtarzający ból gardła ulgę przyniesie sok z gruszek z dodatkiem miodu.
- Zawarte w niej antyoksydanty zmniejszają ryzyko problemów ze wzrokiem w starszym wieku.
- Dzięki witaminie K poprawia się krążenie krwi w organizmie.
- Dobre dla kobiet w ciąży ze względu na dużą zawartość kwasu foliowego.
- Jest świetną profilaktyką osteoporozy z racji zawartości boru, który zatrzymuje wapń.
Ewelina Cisłak