Chcąc się delektować smakiem malin i jeżyn z własnego ogrodu, trzeba ich krzewy ciąć systematycznie i fachowo. Zabieg ten zwiększa zbiory i sprawia, że owoce są smaczniejsze, zdrowsze i dorodniejsze.
Maliny i jeżyny bezkolcowe to jedne z najczęściej uprawianych krzewów jagodowych w ogrodach przydomowych. Popularność zawdzięczają swojej płodności. Pierwsze plony można zbierać już w drugim roku po posadzeniu.
Właściwie dobrany zestaw odmian pozwala na zbiór owoców od początku lata aż do późnej jesieni. Dzięki prawidłowej pielęgnacji przez wiele lat będziemy się cieszyć smakiem i aromatem tych bogatych w witaminy owoców. Nie bójmy się więc cięcia – to zabieg prosty, trzeba tylko poznać jego zasady. A te zależą od gatunku i odmian.
Lipcowa Nawojka i sierpniowa Polka
Maliny dzielą się na dwie grupy odmian. Do pierwszej należy Canby, Malling Jewel, Beskid, Nawojka i starsze odmiany, tj. Veten i Norna. To odmiany owocujące wyłącznie na pędach dwuletnich. Zbiór zaczyna się w drugiej połowie czerwca, a kończy w lipcu. Po owocowaniu ich pędy zasychają. Wówczas należy je wyciąć tuż przy ziemi, gdyż pojawiające się na korze spękania są miejscem zimowania szkodników, również grzybów. Wycięte pędy najlepiej spalić. Z pędów jednorocznych pozostawiamy wyłącznie te silne i zdrowe, bo tylko na takich w przyszłym roku wyrosną dorodne owoce.
Do drugiej grupy malin należą te tzw. powtarzające owocowanie. Ich zbiór zaczyna się z początkiem sierpnia. Trwa do pierwszych przymrozków. Tu prym wiodą Polana, Polka, Pokusa, Polesie i Poranna Rosa o żółtych owocach.
Maliny powtarzające owocowanie najlepiej prowadzić tylko na zbiór późnoletni i jesienny. Zasadnicze cięcie przeprowadza się po zakończonym zbiorze owoców – wówczas wycina się wszystkie pędy tuż nad ziemią. Na starszych krzewach pędy przycina się na wysokości 20 cm nad ziemią. Tak przycięte maliny w następnym roku będą miały mniej pędów i będą silniejsze.
Prowadzenie jeżyn
Wszystkie jeżyny bezkolcowe owocują na pędach dwuletnich. W pierwszym roku pędy wyrastają z karpy korzeniowej, a w drugim wydają z pąków pędy boczne zakończone kwiatostanami. Kwitną i owocują, a następnie zamierają. Jesienią, po zakończonym zbiorze, należy wyciąć wszystkie pędy dwuletnie oraz słabe i cienkie pędy jednoroczne. Najczęściej zostawia się na krzewie od 5 do 8 pędów.
dr Zbigniew Gruca
Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu